Författare Ämne: Stilla vid flustret???  (läst 4023 gånger)

Utloggad marcus grelsson

  • Antal inlägg: 1
Stilla vid flustret???
« skrivet: 29 maj 2017, 18:49 »
Hej. Vi är nybörjare. Har idag hämtat två bisamhällen och ställt upp de på tomten. (Består av tre stycken lådor a 10 ramar med hsl på resp samhälle) Vid ena flustret blev det aktivitet direkt. Bin flyger in och ut 🐝🐝👍. Vid den andra kupan blev det kortvarig aktivitet vid flustret (grupper med bin) men efter 10-15 minuter helt stilla. Inga bin ut eller in. Efter ngn timme lyfte vi på locket och kikade ner och där var gott om bin som kröp omkring. Har ju hört att man inte ska störa bina direkt efter flytt men vi kunde inte låta bli att kolla. Är det ngt problem att det är helt stilla vid flustret? Vi tänkte att det kanske inte finns så många dragbin i samhället..? Behöver vi oroa oss? Ok att vänta några dagar för att se vad som händer? Nån som har idé/tips?
Mvh Marcus

Utloggad Simon Höjeberg

  • Styrelsen
  • **
  • Antal inlägg: 370
SV: Stilla vid flustret???
« Svar #1 skrivet: 29 maj 2017, 20:06 »
Vänta några dagar med oron och inspektion. Vid rätt väderlek kommer bin att hovra framför flustret, dom orienterar sig. Titta sedan ned i kupan, lyft några ramar och kolla om ni kan se ägg. Då har flytten gått bra, drottningen lägger, allt OK. Välkomna till biodlingsvärlden!
Bara döda fiskar flyter med strömmen...

Utloggad Björn Lagerman

  • Antal inlägg: 252
SV: Stilla vid flustret???
« Svar #2 skrivet: 30 maj 2017, 13:52 »
Låter konstigt om ena samhället flyger och är aktiva men inte det andra! Man ska aldrig vänta med att ta reda på orsaken. Flytt spelar ingen roll. Öppna direkt lyft upp ramar och inspektera. Förslagsvis tillsammans med någon erfaren.