Författare Ämne: Kupor??  (läst 12616 gånger)

Robert

  • Gäst
Kupor??
« skrivet: 08 dec 2004, 20:18 »
Hej!
Jag tänker starta en biodling till våren/sommaren.
Har nu lite funderingar på vilken typ av utrustning jag skall satsa på.Jag har tänkt mig att börja i liten skala,men vill vara rustad inför en ev utökning samt att ev kunna flytta runt mina samhällen.Vilka kupor är då bäst att satsa på,jag bor i Jämtland om det har betydelse.(Med tanke på isolering osv).
Tacksam för ev svar mvh Robert.

Utloggad Göran B. Andersson

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 13
Kupor ??
« Svar #1 skrivet: 09 dec 2004, 15:06 »
Hej Robert.

Började själv med L-S dvs Lågnormal bredd o Svea höjd i yngelrum, som skatt låda används 1/2 L-S. Jag upplevde detta lite bökigt med två ramformat varför jag har beslutat mej för att gå över till 3/4 Langsroth och sargar av plast köpta från L-P biodling tillverkade för Swienty i Danmark, http://www.swienty.com/,
Jag har invintrat på två lådor när våren kommer utökar jag med en låda utbyggda ramar spärrgaller och sen skattlådor på topp i lämpligt antal.
Skall bli spännande att se resultatet av detta, vikter på skattlådor hanterbarhet osv. Hur som kan det inte vara fel att använda detta mått då det finns så många användare.
Jag har placerat kuporna på låga pallar två och rvå med plats för avlastning däremmellan, hoppas detta kan spara lite på ryggen. Det som slog mej på fingrarna var den slungutrustning jag hade den var för liten för detta ramformat, detta är ju lösbart.

Lite tankar bara det är inte lätt att veta vad som är rätt o fel, det är viktigt att bina trivs, det är viktigt att hålla hög hygien i kuporna och givetvis är det viktigt att det kommer in honung.

MVH//
Göran B. Andersson

Leif Terleskog

  • Gäst
Kupor??
« Svar #2 skrivet: 10 dec 2004, 20:30 »
Hej Robert!
Jag har haft exakt samma problem som Göran med olika ramformat. Nu har jag beslutat att helt gå över till 1/2 L-S i hela kupan. Kupan är enkla trälådor av 20mm trä som har en huv som följer med uppåt på sommaren när man sätter på flera lådor, ett system tillämpat av bl.a. Torgny Berglund i Umeå. Det blir lådor som jag tycker blir tillräckligt lätta och inte slungas sönder så lätt. Denna typ av kupor är dessutom ganska lätt att tillverka själv.

Robert

  • Gäst
Kupor??
« Svar #3 skrivet: 11 dec 2004, 16:51 »
Det här "huvsystemet" är det det systemet som finns redovisat i Pdf format på denna hemsida?
Finns det att köpa färdigt,eller måste man snickra själv?
Har "ramstorleksvarianter"avgörande betydelse för samhällets välmående.
Om man vill köpa Skälderhus eler Töreboda,vad skiljer mellan dessa  förutom pris?
Som sagt frågorna är många för en gröngöling.
MVH Robert.

Utloggad Dan Levin

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 332
Kupor??
« Svar #4 skrivet: 12 dec 2004, 10:40 »
Hej Robert

För binas del kvittar det fullständigt vilken kupa du har, de anpassar sig till allt. Men om du vill ge bina maximalt med utrymme och inte få en för hög kupa skall du välja ett brett ramformat, dvs något av langstrotformaten. Dessa finns i olika höjder. Antingen använder man en djup ram i yngelrummet och en halvram i skattlådorna, eller samma format genomgående. Hel langstroth är väldigt tung som skattlåda, dadant är omöjlig att lyfta, 3/4 langstroth däremot knäcker inga ryggar.

Skälderhus eller Törebodakupor kan du glömma om det är en yrkesbiodling du tänker bygga upp. Dessa kupor är till för hobbyisterna. De är på tok för dyra, för tunga och de är i Lågnormal. Allt detta är återvändsgränder. Det enda rationella att satsa på är egentligen cellplastkupor, i någon av langstroth-djupen. Jag tror inte att det finns många som startar en yrkesbiodling idag som satsar på något annnat. Jag skriver startar, för ofta handlar valet av ramformat annars om att man fortsätter på sitt hobbyformat, och det är väl oftast lågnormal eller halv LS eller något liknande.

Ett huvsystem kan fungera, men hur roligt är det att flytta ett släp kupor plus ett släp till med huvar? Jag har själv haft svea trågkupor, Lågnormal cellplast, trä, Skälderhus etc, hemmasnickrade halv LS med huv, m.m Allt detta är utmärkt för bina, men för en yrkesbiodlare spelar arbetsmiljön stor roll, och då är det lätt att välja bort allt detta.

Hälsningar
Dan Levin, Björnlunda

Robert

  • Gäst
Kupor??
« Svar #5 skrivet: 12 dec 2004, 17:52 »
Tack för uttömmande svar!
Jag kunde väl nästan gissa mig till att Töreboda och Skälderhus blir för dyrt om man skall ha många.Var köper jag cellplastkupor i Langstrothformat till bästa pris?
Som sagt jag är helt ny på detta och frågorna är många..Jag har inte ens ngr bin än..men vill gärna göra så "rätt som möjligt"innan jag drar igång.Jag har anmält mig till en kurs i biodling till våren som biodlarföreningen här i Östersund anordnar,denna vänder sig nog till hobbybiodlaren.Är det ngn som vet om det finns ngn kurs för den som vill satsa seriöst?
Eller är det den långa vägen som gäller?
MVH Robert

Patrik Berg

  • Gäst
Kupor??
« Svar #6 skrivet: 13 dec 2004, 18:35 »
Hej Robert
kul att du ska just gå en kurs i Östersund. Ska du ha tag i Nackakupor så kan du kontakta Ulla Larsson på Bondeg. 8.
En sak vi har märkt här uppe är att dom Nordiska vill gärna sitta trång i vinterklotet därför har vi haft få vinterdödligheter på LN LS och Norsk ramar där bredden verkar var ypperlig för att övervintra dom Nordiska.
Vad gäller bin och eventuellt beg. kupor (till en början)så tror jag vi i Östersundsföreningen kan hjälpa dig.
Det är ett par äldrebiodlare som lägger av till våren så där finns det bin och eventuellt kupor att få tag i.
Men Börje hjälper dig med det när du går kursen.
Mvh
Patrik