Forum för yrkesbiodling

Biodling => Honung => Ämnet startat av: Edward Warburton skrivet 06 feb 2012, 19:47

Titel: Honungs misshandel
Skrivet av: Edward Warburton skrivet 06 feb 2012, 19:47
Har en självbetjänings försäljnings låda vid vägen.

Under hösten och vintern har jag dragit ner mängden honung i den.

Under hösten gör temperature skillnaderna att det bildades kondens utan på glas burkarna.
Nu under vintern blir det flera minus grader och rimfrost.

Har lite funderingar hur detta kommer att påverka honungs kvalité , smak , konsistens, struktur , hållbarhet , det finns säkert fler saker som påverkas ?

Någon som har lite svar ?

mvh edward :P
Titel: SV: Honungs misshandel
Skrivet av: Jens Larsen skrivet 13 feb 2012, 12:19
Edward,
Om du är medlem i BF kan du diskutera förvaring av livsmedel med rådgivaren. Ring eller mejla. Det finns även en tavla för det medlemsdelen, där lägger han svar som är av allmänt intresse.

http://www.biodlingsforetagarna.nu/radgivning.html
Titel: SV: Honungs misshandel
Skrivet av: Calle Regnell skrivet 13 mar 2012, 10:20
Hej!
Har du glasburkar med täta lock bör temperaturväxlingen inte vara någon fara för honungen och dess kvalité. Plastburkar kan göra att fukt diffunderar in i honungen och när våren kommer börjar honungen jäsa. Att frysa honung är ett gammalt knep när du vill sälja "nyslungad" flytande honung till jul. Fryser du honungen direkt så kommer den inte att kristallisera lika snabbt som om du har den i 14 gr temp. Så småningom kristalliserar den också men det tar låååång tid! Smaken blir inte sämre av att honungen förvaras svalt/kallt.
Lycka till med försäljningen!
Calle R