Författare Ämne: Uppvärmning av honung  (läst 6693 gånger)

Utloggad Örjan Persson

  • Antal inlägg: 100
Uppvärmning av honung
« skrivet: 03 feb 2008, 13:37 »
Vart går temperatur gränsen för när man skall märka värmebehandlad?
Örjan Persson

Utloggad Björn Jacobson

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 1 472
SV: Uppvärmning av honung
« Svar #1 skrivet: 03 feb 2008, 14:39 »
Har frågat mig samma sak, men inte funnit detta skrivet någonstans.
Vid värmning av honung uppstår HMF  Hydroximetylfurfurol.
Högst 40 ppm är tillåtet. Enzymaktiviteten avtar också vid värmning  och
där skriver  Livsmedelsverket i LIVSFS 2003 : 10   " Diastasaktivitet 
lägst  8" 
I Eva Cranes bok om honung finns tabeller för tid och temp för att 30 ppm bildas.

Utloggad Örjan Persson

  • Antal inlägg: 100
SV: Uppvärmning av honung
« Svar #2 skrivet: 03 feb 2008, 16:19 »
I LIVSFS 2003 : 10 står det om pressad honung.
Att den kan utvinnas under svag värme högst 45 grader.
Och om jag förstår det rätt så behöver man inte märka den värmebehandlad.
Så då är det ju minst 45 grader eller har jag fel där?
Örjan Persson