Författare Ämne: För hård honung  (läst 6828 gånger)

Utloggad Göran Ljung

  • Antal inlägg: 4
För hård honung
« skrivet: 29 sep 2010, 18:03 »

Jag har lyckats med att göra min honung alldeles för hård.

Den är ympad enligt konstens alla regler, kristalliserad på kallt golv, lite rimfrost på burken, men för hård.
Ska man värma upp honungen för att undvika detta problem ? Och i så fall hur.
Eller har ni andra förslag ?
Tacksam för förslag på hur jag undviker detta elände till nästa år.
Hälsningar
Göran

Utloggad Thomas Ekström

  • Antal inlägg: 27
SV: För hård honung
« Svar #1 skrivet: 30 sep 2010, 21:34 »
Jag hade också detta problem,man kan kanske lösa det på många sätt men jag har två alternativ som fungerar.
1.man låter burkarna med honung sätta sig några dagar i rumstemperatur innan man ställer dom svalt.
2.Man ympar honungen i ett 28kg:s kärl låter den kristallisera i kärlet,efter ett par veckor så värmer man försiktigt upp honungen och tappar på burk.

Detta har fungerat för mej.

Utloggad Göran Ljung

  • Antal inlägg: 4
SV: För hård honung
« Svar #2 skrivet: 01 okt 2010, 14:12 »
Hej Thomas !
Tack för ditt svar.
Ang. alternativ 2, värmer du upp med en doppvärmare ? ungefärligt gradtal.

Utloggad Thomas Ekström

  • Antal inlägg: 27
SV: För hård honung
« Svar #3 skrivet: 01 okt 2010, 20:18 »
Jag använder en honungsvärmare som biredskapsfabriken säljer,man ställer burken på den och bygger på med cellplastlådor +ett tak så har man ett litet värme rum.
Termostaten ställer jag på 40gr.
En budget variant är att ställa in burken i bastun,men då får du hålla koll så det inte blir för varmt.