Biodling > Honung

Honung

(1/3) > >>

finlandsbi:
Hur skall man göra för att honungen skall hållas flytande?

Kurt Söderman:
Det finns 2 sätt som jag känner till men aldrig sänkt mig så lågt....

1./ Blanda i 30-40 % fruktos  =(Flytande matlagningshonung) Alltså inte flytande honung.....
2./ Värm honungen till 60 grader och låt svalna sakta.

I båda fallen har du en flytande värmebehandlad honung som är förstörd, näringsmässigt, MEN den är FLYTANDE.... Fruktoshonungen kanske lite mindre men är inte längre riktig honung.. Men smakar SÖTTTT....
Den enda som finns flytande är importhonung av typ akasiehonung./Tropicalhonung. (Finns visst någon honungssort i Sverige oxo.
Sedan har du ju nyslungad under en period på 1-3 veckors tid innan den kristalliserar. (Maj-augusti månader)
Den är utmärkt att frysa ner i sitt nyslungade tillstånd och VIPS har du en flytande honung som inte är förstörd vid upptiningen i dec-april månader.
Men förpacka i plastburkar.....

Lycka till med dina expriment.

Betr. sätt 1 & 2 är
 denna typ av honung är inte att rekommendera då den ofta skrämmer bort den konsument som är honungsälskare och litar på sin  lokala honungsleverantör.
Frysning är mindre fusk men ändå inte riktigt riktigt....

Någon mer fler ideér???

Ander Wizping:
Här i kalmar trakten har vi fått stora mängder bladhonung .
Den håller sig flytande i flera månader.
Så den passar utmärkt att sälja som flytande honung.
Anders Wizping
Kalmar

Kurt Söderman:
Tänk om blandhonungen kunde "GÅ TILL" även i Säffletrakten, då skulle det kunna gå att bedriva "lönsam" ?? biodling även här,
Nyslungad honung är en höjdare.... När du rört densamma skiftar den smark.... (Blended/single malt whiskey)

Lycka till alla i Kalmarregionen.... Som fått denna typ av honung...

Björn Jacobson:
Nej Du Rolfserud, genom värmning förstörs  inte  honungen näringsmässigt vad jag vet. Enzymer tar stryk vid värmning och HMF-värdet stiger. De enzymer som framförallt minskar genom värmning är Amylas och Invertas. Dessa produceras av människokroppen i mycket större mängd än en människas dagliga intag av honuing. Förhöjt HMF-värde skadar inte folk men bin.Druvsocker och fruktsocker påverkas mej veterligen av värmningen. Vad som händer med endofiner och annat smågodis är mej obekannt.Tiden innan honungen kristalliserar är beroende bl.a. av halten druvsocker / fruktsocker.  I honung från blad,  klockljung och rallaros är det mindre mängd druvsocker.
därför håller det sig flytande som Anders säger i flera månader   1 - 3 veckor är vanligt för honung med mycket druvsocker t.ex. raps

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion