Författare Ämne: Vårbehandling med oxalsyra?  (läst 19191 gånger)

Mats Andersson

  • Gäst
Vårbehandling med oxalsyra?
« skrivet: 10 mar 2003, 08:13 »
Jag hittade ett dokument på nätet om behandling mot varroa på våren med oxalsyra: http://www.agrsci.dk/plb/cjb/oxal-djf.htm

I dokumentet beskrivs en dansk undersökning från 1998, där man behandlade samhällen mot varroa med oxalsyra i mars månad. Enligt undersökningen, finns inga risker för förhöjda halter av oxalsyra i honungen som skördas under den följande sommaren. Verkningsgraden är naturligtvis lägre än vid höstbehandling eftersom samhällena har yngel, men det är ju ändå intressant att ha en behandlingsmetod att ta till på våren. Varje dödat kvalster på våren är ju en lättnad för samhället hela sommaren.

Finns det någon som har åsikter, mer information eller kanske rent av erfarenheter av detta? Finns det andra vårbehandlingar som används där ute, förutom drönarvaxutskärning?

Utloggad Hans Herdegen

  • Antal inlägg: 39
Vårbehandling med oxalsyra?
« Svar #1 skrivet: 16 mar 2003, 22:20 »
Frågan Mats ställer här är intressant. Man kan ju tänka sig att en och annan biodlare vill komplettera och köpa några samhällen nu på våren. Eftersom man inte i alla lägen kan vara säker på att den gamle ägaren har höstbehandlat på ett bra sätt våre det ju bra om man kunde diskutera frågan om en vårbehandling här på forumet.
Med vänliga hälsningar
Hans

Utloggad P-O Gustafsson

  • Antal inlägg: 311
    • http://beeman.se
Vårbehandling med oxalsyra?
« Svar #2 skrivet: 27 mar 2003, 19:24 »
Oxalsyra när bina har yngel är inte nåt jag skulle använda. Då det inte dödar kvalster i celler har det liten effekt. Nu på våren finns få kvalster på bina då det är mycket yngel i förhållande till bimängd. Jag har sett studier av det men kommer inte ihåg-orkar inte leta upp det, men tagit ur minnet finns nånstans runt 75% av kvalstren i täckta celler.

Använd myrsyra på våren!!!

P-O