Författare Ämne: 46 årig honung  (läst 13417 gånger)

Lars Andersson

  • Gäst
46 årig honung
« skrivet: 29 jan 2004, 13:05 »
Sonen hittade faderns honungsburkar i källaren den var 46 år gammal.

På bilden i bitidningen, nr 1 2004,  ser man ett sällskap som tydligen provsmakar honungen.

Enligt deras bedömning var honungen mycket god och för övrigt felfri.

Hur kan då livsmedelsverket säga att förbrukningstoden skall vara max 2 år.

Vad finns det för grunder till deras rekomendation.

Vid besiktning av min honungslokal sa besiktningskvinnan att hon ville se mina lådor, och att de skall vara målade vita på insidan.
Det har jag inte läst någonstans.

Utloggad Dan Levin

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 332
46 årig honung
« Svar #1 skrivet: 30 jan 2004, 09:58 »
Hej Lars

Biodlingsföretagarna har tagit fram en mycket omfattande kvalitetssäkring, där det mesta som berör bigårdsarbete, honungshantering, lagar och förordningar berörs. Det är en dokumentation med anvisningar och kontroller för arbetet med den svenska honungen.

Den finns i PDF-format på hemsidan: http://www.biodlingsforetagarna.nu/3_kvalitet_2.html

Kommunens livsmedelsinspektörer kan ibland ha små eller inga kunskaper om honungshantering, men stor ambition och nitiskhet i övrigt. Du måste vara påläst för att kunna bemöta sådan okunskap som t.ex målade insidor på skattlådor. Skriv ut och läs kvalitetssäkringen och skicka ett ex till din inspektör.

Datummärkningen har med EU-regler att göra, vad jag vet.

Biodlingsföretagarnas tidning heter f.ö Gadden.

Mvh
Dan Levin