Författare Ämne: Vinterdöden  (läst 2843 gånger)

erk

  • Gäst
Vinterdöden
« skrivet: 18 maj 2010, 17:47 »
Som blivande biodlare/skötare som söker nya samhällen så har jag förstått att ovanligt många samhällen har fått stryka på foten. Vilka lärdomar kan man dra av det. Har det allmänt sett varit för kallt och för mycket snö för länge? för att bina ska klara övervintringen. Måste således kuporna isoleras bättre. Är det likadant över hela landet att det samhällen dött i ovanligt stor omfattning. Vari ligger skillnaden mellan de samhällen om dött och de som överlevt? Någon som vet? Har det med placeringen att göra, invintringen, fukten, sjukdomar.
Med andra ord vad kan man som ny biskötare lära av det som hänt.
Finns det någon som undersöker, eller forskar om saken.

kuli

  • Gäst
SV: Vinterdöden
« Svar #1 skrivet: 14 jul 2010, 20:47 »
En bättre vinter har vi inte haft.Jämn kyla hela vintern.Bin fryser inte ihjäl.Liten foderåtgång.En vågkupa visade att fram till mars hade det bara gått åt 4 kg foder.(carnica).Att samhällen dött beror nog på varroa,som inte bekämpas.

tror Kurt Lindblom

Klims

  • Gäst
SV: Vinterdöden
« Svar #2 skrivet: 15 jul 2010, 21:32 »
Är benägen att hålla med Kurt. 7 av 8 samhällen överlevde. Det som dog var den svagaste avläggaren och de dog i mars/april när snön från taket svepte bort deras kupa som blev halvfull med snö. Alltså mitt fel.

Gjorde varroa prov på vinternedfallet, hade 4 kvalster som max i någon av kuporna. Håll efter varroan, fordra ordentlig och se till att de inte får problem med kondens eller betonghonung så borde de klara sig väl.