Har läst en del nu och det som man kan konstatera är att det är mängden vitellogenin som bestämmer biets livslängd och inte fettkroppen, utan den är en proteinreserv som behövs vid yngeluppfödning när det är brist på pollen eller när det finns behov att expandera samhället snabbt.
Tidiga sommarbin som bygger upp yngelmassan verkar tömma sin fettreserv och höstbin har mindre yngel och därmed mer fettreserv kvar och bin som kryper de senaste 2 veckorna har hela fettreserven intakt och kan därför fungera som ambin första tiden när våren kommer. Så att ta bort sent yngel = att döda sina bästa ambin.
Så den idealiska förutsättningen för yngelutvecklingen under hösten borde vara en kraftig yngelsättning under dom 2-3 sista veckorna som avslutas tvärt innan invintringen. Och om det är i augusti eller september det sker spelar ingen roll mer än att det kan bli problem med att dra in vinterfodret.
Det är viktigt att det finns gott om pollen under hösten för att vinterbina skall bli friska och starka.
Men ursprungs frågan kvarstår fortfarande!!
Föds bina med fettkropp?
eller byggs den upp på bin som inte flyger?
Mitt resonemang är följande:Eftersom fettkroppen förbrukas vid amning så måste den finnas färdig före ambifasen dvs antingen så byggs den upp under 3 dagar som putsbi vilket inte verkar troligt utan dom har fettkroppen när dom kryper. Troligen är det är en rest från larvstadiet.
En larv innehåller 70% protein (får har 17%) och varför skulle dom använda protein till att överleva vintern när dom har bifor/houng som är mer rikt på energi och betydligt lättare att bryta ner än protein.
om någon har ett bättre teori så är jag intreserad att höra
/Hans