Författare Ämne: Fettlager på höstbin  (läst 14511 gånger)

Alvenkrona

  • Gäst
Fettlager på höstbin
« skrivet: 31 jan 2011, 23:47 »
Är det någon som vet eller vet var man kan hitta info om binas fettkropp.

Föds bina med fettkropp? eller byggs den upp på bin som inte flyger pga kylan och går det lika bra med Bifor eller måste det vara honung.
i så fall hur lång tid tar det?

Har lästa att det finns dom som menar att yngel ramar i september kan tas bort eftersom dom skulle vara värdelösa som vinterbin och på så vis bli av med mesta av varroan.


Utloggad Curt Augustsson

  • Antal inlägg: 96
SV: Fettlager på höstbin
« Svar #1 skrivet: 01 feb 2011, 18:47 »
Är det någon som vet eller vet var man kan hitta info om binas fettkropp.

Föds bina med fettkropp? eller byggs den upp på bin som inte flyger pga kylan och går det lika bra med Bifor eller måste det vara honung.
i så fall hur lång tid tar det?

Har lästa att det finns dom som menar att yngel ramar i september kan tas bort eftersom dom skulle vara värdelösa som vinterbin och på så vis bli av med mesta av varroan.
Intressant att du tar upp detta ämne. Många biodlare känner inte till en av binas hemligheter att kunna övervintra som ett samhälle i vårt klimat. Fettkroppen är en vävnad med speciella celler. Dess belägenhet är ovansidan av bakkroppen. Cellerna kan lagra fett och protein i stor mängd. Under sommaren då yngeluppfödningen är stor, finns det inget överskott av fett och protein att lagra. Bina blir kortlivade sommarbin. På hösten när yngelsättningen minskar kraftigt, så finns det möjlighet för bina att lagra på sig dessa ämnen. Det är dessa bin som kallas vinterbin. På våren när drottningen börjar sin äggläggning, kan vinterbina med sin reserv av protein skapa fodersaft till larverna. Kolhydrater finns ju redan i vinterfodret. Man brukar säga att vinterbina föds upp i augusti. Det är utomordentligt viktigt att att dessa bin är friska, dvs ej angripna av Varroa med infektioner som följd.
Det är också utomordentligt viktigt att det finns tillgång på proteinrikt pollen under den tid som vinterbina föds upp. Av detta kan man lätt inse att sent uppfött yngel inte har något att tillföra samhället. Att ta bort sena yngelkakor kan snarare vara en fördel med avseende på Varroakvalster. Man inser också vikten av att ha kontroll över mängden kvalster i mitten av juni.
Gamla sommarbin har inte heller något att tillföra i vintersamhället. Dom dör och faller ner på  botten. Där kan dom hindra ventilationen. Själv invintrar jag med sockerlösning eftersom det sliter lite mer på dom gamla. 

Utloggad Jens Larsen

  • Antal inlägg: 767
    • Honungssigillet - sigilletiketter för din honung
SV: Fettlager på höstbin
« Svar #2 skrivet: 01 feb 2011, 19:07 »
Kolla upp vad google säger om: Vitellogenin

Utloggad Curt Augustsson

  • Antal inlägg: 96
SV: Fettlager på höstbin
« Svar #3 skrivet: 01 feb 2011, 20:14 »
Kolla upp vad google säger om: Vitellogenin
Vitellogenin har stor betydelse vad gäller immunförsvaret. Vidare kan ett gammalt bi bli ungt på nytt så att fodersaftkörtlarna aktiveras på nytt. Utan fettkroppens förråd av protein kan dock ingen fodersaft produceras till de första kullarna av larver.

Alvenkrona

  • Gäst
SV: Fettlager på höstbin
« Svar #4 skrivet: 03 feb 2011, 21:04 »
"Om det blir för få ambin, vänder en del insamlare hem igen till kupan och blir på nytt uppassare. Därmed ökar deras produktion av vitellogenin, så att de återvinner ungdomens livskraft och kan bli tio månader gamla."
      Gro Amdam vid Universitetet for Miljøog Biovidenskab

Alvenkrona

  • Gäst
SV: Fettlager på höstbin
« Svar #5 skrivet: 04 feb 2011, 00:48 »
Har läst en del nu och det som man kan konstatera är att det är mängden vitellogenin som bestämmer biets livslängd och inte fettkroppen, utan den är en proteinreserv som behövs vid yngeluppfödning när det är brist på pollen eller när det finns behov att expandera samhället snabbt.

Tidiga sommarbin som bygger upp yngelmassan verkar tömma sin fettreserv och  höstbin har mindre yngel och därmed mer fettreserv kvar och bin som kryper de senaste 2 veckorna har hela fettreserven intakt och kan därför fungera som ambin första tiden när våren kommer. Så att ta bort sent yngel = att döda sina bästa ambin.
Så den idealiska förutsättningen för yngelutvecklingen under hösten borde vara en kraftig yngelsättning under dom 2-3 sista veckorna som avslutas tvärt innan invintringen. Och  om det är i augusti eller september det sker spelar ingen roll mer än att det kan bli problem med att dra in vinterfodret.
Det är viktigt att det finns gott om pollen under hösten för att vinterbina skall bli friska och starka.

Men ursprungs frågan kvarstår fortfarande!!
Föds bina med fettkropp?
eller byggs den upp på bin som inte flyger?

Mitt resonemang är följande:

Eftersom fettkroppen förbrukas vid amning så måste den finnas färdig före ambifasen dvs antingen så byggs den upp under 3 dagar som putsbi vilket inte verkar troligt utan dom har fettkroppen när dom kryper. Troligen är det är en rest från larvstadiet.
En larv innehåller 70% protein (får har 17%) och varför skulle dom använda protein till att överleva vintern när dom har bifor/houng som är mer rikt på energi och betydligt lättare att bryta ner än protein.

om någon har ett bättre teori så är jag intreserad att höra
 /Hans