Författare Ämne: Honungsslunga  (läst 17508 gånger)

Utloggad Örjan Persson

  • Antal inlägg: 100
Honungsslunga
« skrivet: 16 jul 2005, 09:47 »
Jag undrar vilken typ av slunga som fungerar bäst.
Är det självvändande eller radialslungan som funkar bäst?

//Örjan
Örjan Persson

Utloggad Dan Levin

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 332
slunga
« Svar #1 skrivet: 17 jul 2005, 09:31 »
Hej

Det beror på vad man menar med bäst. En radialslunga behöver längre tid per omgång, men brukar å andra sidan ha plats för många fler ramar än en tangentialslunga. Har slungan många ramar får den stå still länge vid i och urplockning. Du behöver då också ett ställ för avtäckta ramar. Radialslungor bör ha stor diameter för att vaxet inte skall brista, en radialinsats i en liten slunga är ingen bra idé. De sägs vara svåra att slunga ljunghonung med.

Tangentialslungor funkar bra för alla sorters honung, och honungen utvinns snabbt. Är den självvändande går det betydligt lättare.

Viktigare än slungan är egentligen hur man tar hand om den honung som kommer ur slungan, dvs silningen. Upp till 200 samhällen funkar en självvändande 6-ramars slunga alldeles utmärkt, men redan vid tio femton samhällen blir det nödvändigt med något annat än silar. En fyraramars slunga och en mjölktank för klarning är vettigare än en stor dyr slunga och strutsilar. Nästa steg är att satsa på en uppvärmd sump och en pump för att få upp honungen i klarningstanken. Först därefter behöver man egentligen börja tänka på en slunga med större kapacitet.

Hälsningar
Dan Levin

Utloggad Örjan Persson

  • Antal inlägg: 100
Honungsslunga
« Svar #2 skrivet: 17 jul 2005, 11:12 »
Hej Dan!

Tack för det uttömande svaret.
Så köper man en självvändande 6-ramars slunga.
Då kommer man att klara sig länge med andra ord.
Och lägger pengarna på kring utrustningen istället.

//Örjan
Örjan Persson