Författare Ämne: Honung slår ut ökänd bakterier  (läst 62022 gånger)

Utloggad Arkiverat Adminkonto

  • Antal inlägg: 167
SV: Honung slår ut ökänd bakterier
« Svar #15 skrivet: 05 feb 2012, 17:25 »
Endast registrerade kan läsa bifogade filer, därför kopierar jag in texten. Detta ämne är av intresse för en större grupp än biodlare. Filen är även bifogad som pdf. // Admin (Jens Larsen)


Lite mer om Antibakteriella egenskaper hos Svensk honung
Förstudien genomförd på Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi (MTC) vid Karolinska Institutet 1006.
I arbetet finns en bakgrund som lyder: Användandet av honungen och dess biprodukter med medicinskt syfte har varit känt sedan urminnes tider. Under senare tid (detta skrevs 2006) har detta åter blivit aktuellt beroende på behovet att hitta nya effektiva medel mot antibiotikaresistenta eller svårbehandlade bakterier, speciellt från öppna sår. Hur kan denna naturprodukt ha en sådan positiv effekt? Möjligen för att i honung finns en kombination av antibakteriella faktorer, bl.a. från västriket.

T.ex.:
a. Osmotisk effekt. Den höga halten av sockerarter kan hämma bakterietillväxten.
b. Väteperoxidinnehållet. Väteperoxid användes förr för att rengöra sår och är en naturlig komponent i vissa honungstyper. Väteperoxiden kan också produceras vid uppvärmning av honungen genom att enzymet glukosoxidas spjälkar sönder glukosen. Detta enzym produceras i körtlar hos bin och överföres till nektar. Den koncentration man tidigare använde sig av för att rengöra sår (3%) orsakade skador på vävnaderna. Mängden väteperoxid i honungen däremot motsvarar någon promille av denna och frigöres successivt. Vävnaderna skadas således inte.
c. Lågt pH-värde mellan 3,2 och 4,5 vilket verkar selektivt mot många bakterier.
d. Högt innehåll av antioxidanter.
e. Anti-inflammatorisk effekt som förhindrar utsöndring från sårvävnader.
f. Positiv stimulering av lymfocyter och fagocyter som ingår normalt i vårt immunsystem. 0,1% honungslösning kan ge positiv stimulering.
g. Bakteriehämmande substanser från växter. Det mest kända fallet är Manukahonung från Nya Zeeland. Manukahonungen kommer från Leptospermum scoparium (Nya Zeeländskt Te-träd) och har visat hög antibakteriell effekt. I Australien och i andra länder har det också visats att det finns lokala honungstyper med goda antimikrobiella egenskaper.
 
I förstudien testade vi 5 olika honungssorter.
1 Manukahonung med UMF på 10+. UMF = Unique Manuka Factor – ett mått på antibakteriell aktivitet som inte beror på väteperoxid, det motsvarar koncentrationen av phenol. Manukabusken ger olika halt av denna UMF-faktor inom olika områden i Nya Zeeland. I vissa områden är den mycket låg medan den i andra når upp till 10 och kanske 15.
2. Lindhonung från Sörmland
3. Sommarhonung från Sörmland
4. Bladhonung från Västerbotten
5. Ljunghonung från Västkusten.

Resultaten från agardiffusionsförsök med 4 olika svenska honungssorter, jämfört med Manukahonung, visar att endast bakterier tillhörande stafylokockarter hämmades, övriga testade patogena bakterier påverkades inte av någon av honungssorterna. Eftersom stafylokockerna är de bakterier som oftast förorsakar sårinfektioner är detta ett viktigt resultat. Olika honungssorter visade sig inhibera olika stafylokocker. Ex. S. epidermidis 29887 hämmades bara av manuka- och ljunghonung medan den andra S. epidermisstammen hämmades av samtliga honungssorter.
En sammanfattning av resultaten från två tester på MARA-plattor visade att sockerlösningen som väntat bara visade på en svag hämmande effekt. Manukahonungen visade den kraftigaste effekten. Ljunghonung verkar ha en viss effekt medan sommarhonung var jämförbart med en sockerlösning. Manuka- och ljunghonung påverkar olika mikroorganismer något som tyder på att olika antibakteriella substanser kan vara aktiva.

Den naturliga bakterieförekomsten i honung studerades också samt om bakterierna eliminerats vid sterilfiltrering. Det visade sig att alla honungsproverna, förutom lindhonung, innehöll ganska höga bakteriehalter, trots den höga sockerkoncentrationen. Fenotypiskt verkade det växa få olika species på varje honungssort, kolonierna såg homogena ut. Ingen bakterietillväxt konstaterades på filtrerade prov.

I skissen för fortsättning av projektet, som ej blev av, var tanken att undersöka många olika honungssorter från olika delar av Sverige och även Norden. Ex. ljunghonung från olika delar av landet men även klockljunghonung och purpurklockljunghonung från Norska västkusten. Bladhonung från olika delar av landet osv. Någonstans kanske vi har en liknande pärla som Manukahonungen till lycka för de biodlare som håller till i den trakten. De honungssorter som testades var kristallina men det kanske skulle vara intressant att även undersöka nyslungad, färsk honung.
Det fortsatta arbetet skulle också innebära en vidareutveckling av MARA-metoden. Pollenanalyser skulle också ge säkrare information om vilken flora honungen kommer ifrån.

Slutord: Den preliminära studien har gett många intressanta uppslag till fortsatta studier.

En kort sammanfattning av Thomas Rafstedt
 

Utloggad Rune Hedberg

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 977
    • Lillabi
SV: Honung slår ut ökänd bakterier
« Svar #16 skrivet: 23 feb 2012, 15:53 »
Ett kortsvar till Anders Wilhelm. På Öknaskolan där jag håller till kommer hästfolket ofta och vill ha avtäckkningsvax med honung att smörja in hovarna med...                                                                                                                                                                    
Det är en kunskap som finns även på andra håll.
Men jag avundas marknadsföringen av manuka-honungen.
( Bee Healthy Farms saluför främst hälsoprodukter baserade på bi-produkter)
---
Honey Helps Heal Horses' Wounds - Univ of Sydney
Honey works - we treated a horse injury caused by a barbed-wire fence with raw, wildflower honey. He healed in a week!!!

Honey helps heal horses' wounds, researchers find
29 June 2011


A simple application of honey to horses' leg wounds results in smaller wound sizes and faster healing time, University of Sydney researchers have found.
Honey has been used to treat wounds in humans since ancient Egypt, but this study, using manuka honey from Australia and New Zealand, is the first time in the world a clinical trial has been conducted in horses.
"Wounds in horses, particularly leg wounds, have long healing periods. But we found applying a manuka honey gel throughout healing led to 27 percent faster healing times," said lead researcher Dr Andrea Bischofberger.
"Wounds in horses which received no treatment took an average of 64 days to heal, while those treated with manuka honey gel took 47 days to heal," said Dr Bischofberger, who will present her findings this Friday 1 July at a veterinary science conference.
"In our pilot study we used pure honey, but in our second study we used a water-based manuka honey gel of 66 percent honey. When applied for 12 days we found these wounds healed just as well as those treated with pure honey."
Using a manuka honey gel means expensive bandages can be avoided, Dr Bischofberger explained. "With its faster wound healing times and its bandage-free application, the manuka honey gel solution is an extremely versatile and affordable topical wound product."
In a third study Dr Bischofberger and colleagues investigated how manuka honey actually worked to speed up wound healing. While it seems to have an anti-bacterial effect and immune-modifying effect on the key initial healing phase, the inflammatory stage, the honey's exact healing mechanism is still unclear.
"What we do know is treating wounds with manuka honey leads to healthier tissue regrowth," Dr Bischofberger said.
"Wounds treated with manuka also showed improved new blood vessel and skin surface growth compared to control wounds," Dr Bischofberger added.
Dr Bischofberger is a Swiss veterinarian currently with the Research and Clinical Training Unit(REaCT) at the University Veterinary Teaching Hospital in Camden (UVTHC), a part of the University of Sydney.
REaCT Director, Professor Andrew Dart, is a surgical specialist and expert on the complications associated with lower leg wound healing in horses, and is supervising Dr Bischofberger's research.
"Wound healing in horses' limbs, particularly lower limbs, is usually a long and complicated process compared to wounds on the body," he said.
"The results of these studies have led to significant national and international interest both from the animal and human fields. There is potential for the manuka honey gel to be used across species with similar beneficial effects."
There is no truth in science. Science moves towards truth but never reach it.

Utloggad Calle Regnell

  • Antal inlägg: 274
  • Honungsförsäljning pågår
    • Honungsringen
SV: Honung slår ut ökänd bakterier
« Svar #17 skrivet: 17 okt 2013, 11:24 »
I Fråga Doktorn på STV diskuterades naturläkemedel och då kom även honungens positiva egenskaper upp. Pga tidsbrist kom man aldrig till något resultat men man tyckte att honungen kunde vara värt en egen punkt! Kjell Ritzen som känner Susan från tidigare har erbjudit SVT att få träffa någon som kan lite om honung. Jag kan tänka mig att ställa upp! Vi får se vad de svarar!

Calle R

Utloggad Edward Warburton

  • Antal inlägg: 413
  • Honung från Biodlarn i BÖNAN när björnen får välja
SV: Honung slår ut ökänd bakterier
« Svar #18 skrivet: 17 okt 2013, 16:36 »
Jag kan tänka mig att ställa upp! Vi får se vad de svarar!

Hoppas att det går bra  :)
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

Utloggad Thomas Henriksson

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 479
SV: Honung slår ut ökänd bakterier
« Svar #19 skrivet: 17 okt 2013, 19:19 »
Heja Calle!