Författare Ämne: Branschriktlinjerna  (läst 11632 gånger)

Lars Karlsson

  • Gäst
Branschriktlinjerna
« skrivet: 29 mar 2009, 07:40 »
Jag läste just kallelsen till SBR:s Riksförbundsmöte på deras hemsida och konstaterade att den ena handen uppenbarligen inte vet vad den andra gör, alternativt att minnet ibland är kort.

På sidan 13 står att läsa: " Under hela året har arbete pågått för att få till stånd s.k. Branschriktlinjer. ... Pga BF:s hållning till småskalig biodling har det inte varit möjligt att komma fram till ett gemensamt dokument som kan accepteras av SBR. Arbetsgruppen har under arbetets gång också haft informella kontakter med Livsmedelsverket."

På sidan 42 står sedan att läsa: "SBR har i samarbete med BF utarbetat förslag till Branschriktlinjer som skall bedömas av Livsmedelsverket". ;D

Quo vadis humanitas? ::)

Utloggad Calle Regnell

  • Antal inlägg: 274
  • Honungsförsäljning pågår
    • Honungsringen
SV: Branschriktlinjerna
« Svar #1 skrivet: 04 apr 2009, 09:38 »
Den ena handen vet mycket väl vad den andra gör! Lennart Fält, SBR, och jag, BF, har haft ett mycket bra och konstruktivt samarbete med branschriktlinjerna. I höstas hade vi en genomgång med Livsmedelsverket av dem. SLV konstaterade att riktlinjerna inte bryter mot svensk lag och alltså kan publiceras efter godkännande av BFs och SBRs styrelser. BFs styrelse har antagit reglerna och håller på att lägga ut dem på medlemsforumet. SBRs styrelse har inte antagit riktlinjerna utan väntar på definitionen av "små mängder". Det är Livsmedelsverket uppgift att besluta detta men i våra diskussioner har BF och SBR haft olika uppfattning. I vårt grannland Finland är det 0 kg - i Danmark är det 4 ton. Det är dock lite ointressant vad det blir eftersom alla måste anstränga sig att producera en hygieniskt godtagbar produkt. BF anser inte att det är ett omöjligt krav för vem som helst att åstadkomma detta. Ingen skulle vilja att småbiodlarna slås ut!
Läs gärna branschriktlinjerna och kommentera. De ska revideras varje år om så behövs och edra kommentarer kommer att beaktas vid revisionen!

calle.regnell@swipnet.se