Författare Ämne: Artikel från HD  (läst 2568 gånger)

Utloggad Monica Larsson

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 335
    • Honungsgården på Bjäre
Artikel från HD
« skrivet: 25 nov 2010, 11:57 »
.
--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------
.
   
Tipsa en vänSkriv ut.Mästerfotografen hyllar Campusforskare
I ett år har Campusforskarna Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez samarbetat med fotografen Lennart Nilsson. Snart kan deras upptäcker ge eko i hela världen.


--------------------------------------------------------------------------------
Bildmaterial Lennart Nilsson visar sitt fotografi taget i magen på ett bi. Det gula är pollenkorn som följer med när biet samlar in nektar. De blåa "maskarna" är de unika bakterier som Campusforskarna har upptäckt.
HD/NST Emil Langvad

 
HD/NST Emil Langvad

 Efter sex års forskning är paret Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez från Helsingborg nära ett internationellt genombrott.
HD/NST Emil Langvad

Visa alla 4 bilder.

--------------------------------------------------------------------------------
Helsingborg. Under högtidliga former på Rådhuset avtäcktes under fredagen Lennart Nilssons stora fotografi som senare ska hänga på Campus. Det är en unik bild, tagen inifrån magen på ett bi, som visar de mjölksyrebakterier forskarparet upptäckt.

Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez har kartlagt 13 olika bakterier som finns i biet och i färsk honung. Mjölksyrebakterierna bildar en rad antibiotikaliknande ämnen som kan få stor effekt som läkemedel. Paret samarbetar redan med flera sjukhus, bland annat en sårcentral i Wales och Smittskyddsinstitutet i Stockholm.

– Det här en väldigt viktig upptäckt som kommer att få genomslag i hela världen. Mer revolutionerande än Alexander Flemings upptäckt av penicillinet. För mig var det en oförglömlig upplevelse att se bakterierna genom elektronmikroskopet. De låg som små familjer i nektarn som biet samlar in, säger Lennart Nilsson.

Men den 88-årige mästerfotografen var inte så lätt att få med i projektet. Han är fortfarande en mycket upptagen man.

– Jag ringde honom en gång i månaden under ett år. Till sist hade han en lucka i sitt schema, säger Tobias Olofsson som är uppväxt i Lerberget och bosatt i Helsingborg. Forskarsamarbetet med Alejandra Vásquez har lett till att de nu är gifta.

Det har tagit sex års forskning att upptäcka bakterierna i biet och analyser deras egenskaper. Paret har även rest världen runt och undersökt olika sorters bin. De har alla dessa mjölksyrebakterier.

– Bakterierna är biets immunförsvar och de skyddar även nektarn som biet samlar in i sin honungsblåsa i magen, säger Tobias Olofsson.

Tillsammans med Lennart Nilsson och det avancerade elektronmikroskopet på Karolinska institutet har de lyckats fotografera bakterierna som är cirka fem tusendels millimeter stora.

Nästa steg är att bilderna tillsammans med forskningsresultaten ska publiceras i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature magasin till våren. Då öppnas världen för forskarparet från Campus. De håller nu på att ta patent på olika tekniska och industriella användningsområden för mjölksyrebakterierna.

De 13 nya bakterierna ska också namnges. Eftersom Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez upptäckt dem är det deras uppgift.

– Vi tänkte ge en av dem namnet Lactobacillus Helsingborgiensus som tack för allt stöd vi fått av staden, säger Tobias Olofsson.

Mjölksyrebakterierna finns bara i färsk honung. I den honung vi köper på burk har effekterna klingat av. För biodlarna kan upptäckterna betyda ett enormt lyft, de har redan prisat forskarparet med utmärkelsen "Den gyllene kupkniven".

– Detta är ännu bara i sin linda. Här finns antagligen så stora framtida möjligheter att vi ännu inte kan förstå det, säger Stig Hansson, ledamot i Sveriges biodlares riksförbund.

Fotnot: Läs mer på www.doktorhonung.se

Peter Carlson
 
peter.carlson@hd.se
042-489 91 08

Utloggad Monica Larsson

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 335
    • Honungsgården på Bjäre
SV: Artikel från HD
« Svar #1 skrivet: 25 nov 2010, 12:00 »
Jag fick inte bilderna med ,men ni får gå in på HD.hemsida .De fins där.
Monica