Författare Ämne: Kan man göra svensk flytande honung?  (läst 38659 gånger)

Mats Andersson

  • Gäst
Kan man göra svensk flytande honung?
« skrivet: 07 mar 2003, 08:21 »
Jag får ofta frågan om jag säljer flytande honung. När jag började med biodling fick jag lära mig att vi inte kan göra flytande honung i Sverige eftersom vi inte har växter med nektar som ger naturligt flytande honung.

Som så mycket annat man får lära sig av veteranerna i början, måste jag ifrågasätta det här. I t.ex Nordamerika säljs ju merparten av all honung i flytande form. I många områden där är huvuddraget på raps, som ju kristallerar mycket snabbt. Dom värmer honungen till 70 grader och får på så vis en flytande honung. Är det så enkelt? Har någon provat? har någon lyckats?

Jag vill också minnas att jag hört att man inte får värma honung till över 40 grader, för då dör "dom nyttiga enzymerna". Stämmer det? Är det livsmedelslagen som reglerar detta, eller gamla vandringssägner?

Vilka enzymer är det som är så nyttiga? Vilka hälsosamma effekter har dom på människan? Om det här också är myter, så ska vi nog ändå värna om dom, för om konsumenterna inte längre ser honung som en hälsoprodukt, är det ju inte lika roligt längre.

Ni där ute som vet lite mer, kan inte ni haka på den här diskussionen. Flytande honung må vara ett "sterilt" sötningsmedel, men det är ju en mycket snygg produkt och det finns en enorm efterfrågan på den.

Utloggad Göte Lasses

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 52
flytande honung
« Svar #1 skrivet: 07 mar 2003, 14:31 »
Jag har sålt flytande honung men då har jag fryst ner den nyslungad i plastburkar och talat om för kunden att det är färskvara och att den kristalliseras ganska fort när den inte är fryst längre.

Utloggad Freddy Duwe

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 979
Kan man göra svensk flytande honung?
« Svar #2 skrivet: 07 mar 2003, 19:43 »
Hej Mats
Om du vill sälja flytande honung, kan du värma den och sätta en tilläggsetikett med texten ''värmebehandlad'' på burken.
Hälsning, Freddy

Utloggad Björn Jacobson

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 1 500
Kan man göra svensk flytande honung?
« Svar #3 skrivet: 07 mar 2003, 21:35 »
Du har helt rätt. Kunderna vill ha flytande honung. Men...... som Du skriver får vi bara värma till 40 grader. man bör enligt min tro värma till 70 grader. Dessutom sila honungen genom en mycket fin sil så man får bort så mycket kristallisationskärnor som möjligt. Vid värmningen för-
störs en del enzymer bl.a. amylas. Många av dessa enzymer producerar den mänskliga kroppen själv.Kunderna märker inte om det är mycket eller litet enzymer i honungen. Även om man värmer till 70 grader kan
honungen kristallisera efter en tid 3-6-12 månader om druvsocker halten  
i honungen är hög.
Vid värmning av sockerlösningar bildas HMF = Hydroximetylfurfurol. Enligt
EU och Livsmedelsverket får HMF -halten ej överstiga 40 ppm.
Enligt Eva Crane bildas 30 ppm vid
30 grad, C          150  -  250 dagar
40                        20  -    50
60                          5  -      9
70                          5  -    14  timmar
Detta betyder att om man värmer skall det ske fort och kylningen skall
även den ske snabbt
Sen som Freddy säger bör Du märka : Värmebehandlad

Utloggad P-O Gustafsson

  • Antal inlägg: 311
    • http://beeman.se
Kan man göra svensk flytande honung?
« Svar #4 skrivet: 27 mar 2003, 19:31 »
Björn har rätt, men det är inte en sil utan ett fint filter som tar bort även pollenkorn. Den honungen tappar mycket av sin smak under processen, jag har testat amerikansk flytande honung....påminner om sockerlag.  Att den värms till 70 grader är för att få den så lättflytande att den går genom filtret.

P-O

Gunnar Dahl

  • Gäst
Flytande honung
« Svar #5 skrivet: 07 sep 2003, 07:37 »
SBR hat haft årsmöte i Mjölby i helgen. Enligt uppgift nämndes där att Honungsförmedlingen kommer ut med en ny produkt om några månader. Svensk flytande honung.

Aj, aj, aj!

Hälsningar Gunnar

Utloggad Freddy Duwe

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 979
Kan man göra svensk flytande honung?
« Svar #6 skrivet: 18 nov 2003, 20:56 »
Nedanstående hittade jag i Östgöta-Correspondenten nyligen, som jag kopierat från deras hemsida:

Matprogram i tv ledde till rinnande sötningsmedel
Onaturligt flyt på svensk honung
Östergötland
Äkta svensk honung är tjock och fast, men kan bli rinnig genom manipulation. Det sker nu vid honungsförmedlingen i Mantorp där den omskapade produkten säljs som matlagningshonung.
- Förändringen sker genom att vi tillsätter fruktos (fruktsocker), säger Rolf Månsson, vd för Sveriges biodlares riksförbund (SBR). Han anser att SBR därmed håller sig inom lagens råmärken och Livsmedelsverkets föreskrifter.
- Vi får inte blanda i främmande tillsatser, men fruktos finns naturligt i all honung. Matlagningshonungen säljs med samma blågula etikett som den svenska kristalliserade honungen på burk.
Men är det då "honung av högsta kvalitet" som det står på locket till glasflaskan?
- Ja, det är samma kvalitet och samma smakförnimmelse. Vi förstör inte produkten.
"Då är det inte honung"
Enligt Livsmedelsverkets föreskrifter om honungens sammansättning gäller följande:
"När honungen saluhålls som honung eller används i någon annan produkt som är avsedd som livsmedel får inga livsmedelsingredienser, inbegripet livsmedelstillsatser, ha tillförts den, och inte heller får något annat än honung tillsättas."
Men lite fruktsocker går väl bra att tillsätta?
- Nej, det får man inte göra. Då är det inte honung längre, säger Anders Larsson, byrådirektör vid Livsmedelsverket.
Han lutar sig mot EG-direktivet som säger att honung på inga villkor får manipuleras.
Missvisande upplysning
Räddningen för SBR är att man kallar produkten för matlagningshonung.
- Då hamnar den inom en gråzon och är därför inte olaglig, säger Anders Larsson, men han är ändå tveksam till den här sortens märkning som kan uppfattas som vilseledande.
- Med etiketten i blickfånget försöker man på så vis få konsumenterna att tro att det rör sig om en äkta produkt.
På etiketten framgår med fin stil att matlagningshonung "får sin flytande konsistens genom hög halt av fruktsocker."
Tv styr efterfrågan
Enligt Rolf Månsson, är begäret efter flytande honung stor i Sverige. Två faktorer är betydelsefulla bakom den ökande efterfrågan:
- Varenda kanal har ju matprogram och Tina (Nordström) kan väl inte ha undgått någon. Dessutom har vi många människor med invandrarbakgrund som är vana vid att använda flytande honung i matlagningen.
Flytande honung betraktas som lättare att använda. Försäljningen i landets butiker inleddes i slutet av oktober och går enligt Rolf Månsson mycket bra.
Kan inte fråga alla
Svenska biodlare har i många år värnat om den höga kvaliteten på den energirika naturprodukten. De äger dessutom SBR till 60 procent, men frågan är i vilken omfattning de har fått vetskap om vad som sker med deras honung.
- Vi kan inte gå ut och fråga alla biodlare vad de tycker, säger Rolf Månsson.
De senaste dagarna har han fått kritiska frågor från biodlare angående den flytande honungen, men också uppmuntrande tillrop.
Rolf Månsson tror att viljan att acceptera den nya matlagningshonungen är en generationsfråga. De äldre vill slå vakt om den svenska kristalliserade honungen, medan yngre jublar över att det "äntligen händer nåt på en växande marknad".
Svensk honung inte nog
Det är annars inga svårigheter att sälja svensk honung. Den inhemska årsproduktionen ligger runt 3 000 ton medan förbrukningen av honung (svensk och utländsk) i Sverige är det dubbla, 6 000 ton.
Behovet av import gör att det förekommer honung av skiftande smak och kvalitet.
Corren har förgäves sökt SBR:s ordförande Bengt Stahre och östgötadistriktets ordförande Weine Karlsson för kommentarer.
Torbjörn Lindqvist
0494-12025
torbjorn.lindqvist@corren.se
FAKTA:
Energirikt och väl beprövat naturmedel
Honung innehåller druvsocker, fruktsocker, vatten, sammansatta sockerarter, samt enzymer, vitaminer, aminosyror, syror, mineraler och inhibiner (bakteriedödande ämnen).
Svensk honung är flytande när den skördas från bikuporna. Efter en tid kristalliserar den (antar fast form) vilket beror på sammansättningen av fruktsocker.
I honung från exempelvis Ungern är sammansättningen av fruktsockret annorlunda. Honungen kan därför behålla sin flytande form.
För att samla 1 kilo honung har bina besökt fyra miljoner blommor som de samtidigt pollinerat.
Och till slut ett litet tips: Lös en tesked honung i ljummen mjölk. Väl beprövat i förkylningstider.
 

Utloggad Bo-Göran Nilsson

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 1 311
Kan man göra svensk flytande honung?
« Svar #7 skrivet: 19 nov 2003, 10:01 »
Honungsförmedlingen har gått den enkla vägen och tillsatt socker i den svenskahonungen för att få den flytande. Alla vet att detta händer. Här har man inga skrupler inte. Visste SBRs förbundstyrelse om detta. Om inte så är skandalen ännu större. Hur kan ägaren inte veta att honungsförmedlingen tillsätter socker i honungen.

Utloggad Owe Lindgren

  • Antal inlägg: 17
    • http://www.kullabi.se
Kan man göra svensk flytande honung?
« Svar #8 skrivet: 21 nov 2003, 23:43 »
Nä, nu går det för långt. HF får nog ensamma marknadsföra sin honung i fortsättningen, d.v.s. utan SBR-slingan.
Vi biodlare vill säkerligen inte medverka till att vår honung förfalskas, och samma gäller nog våra kunder när dom får rätt information om innehållet.
Vadå flytande honung, flytande sirap är det.
Vi har inte Akaciaträd och knappast heller inte klockljung i Sverige, d.v.s. växter som vi får flytande honung från på ett naturligt sätt.
HF går helt fel väg och om detta är priset för en genomgripande prisdumpning från HF sida så gynnar det i varje fall inte biodlarna.
Lägg om rodret!
Hälsningar
Täppeshus Honung
Owe Lindgren

Utloggad Freddy Duwe

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 979
Kan man göra svensk flytande honung?
« Svar #9 skrivet: 06 dec 2003, 18:48 »
DN Konsument
6 december 2003

Matlagningshonung upprör biodlare

Matlagningshonung är ett nytt begrepp på marknaden. Det är Sveriges biodlares honungsförmedling (SBR) i Mantorp som lanserar denna produkt där man tillsatt fruktsocker, som förvandlar den tjocka, fasta honungen till att bli rinnig.
Flera biodlare protesterar mot detta, som de menar är fusk. Enligt ett EG-direktiv får inte honung manipuleras - då får det nämligen inte kallas honung längre.
För kinesisk honung råder exempelvis inportförbud till Europa sedan det avslöjats att det tillsätts socker. Livsmedelsverket gick till storms mot att det stod ''Äkta svensk honung'' på SBR:s burkar på 1980-talet. All honung är nämligen äkta, annars är det inte honung, ansåg verket. I Östgöta Correspondenten försvarar sig SBR:s Rolf Månsson med att matlagningshonung har ''samma kvalitet och samma smakförnimmelse''.
Nu har föreningen Biodlingsföretagarna anmält SBR hos miljökontoret i Mjölby för otillåten märkning och kräver att produkten dras tillbaka från marknaden.  DN

Anders Tedeholm

  • Gäst
Honungsförfalskning
« Svar #10 skrivet: 22 dec 2003, 22:09 »
Hej,
Måttet är för min del rågat! Jag har precis meddelat SBR, som jag också, åtminstone hittills, har varit medlem i, att de får vänta på min medlemsavgift tills de upphör med den honungsförfalskning de ägnar sig åt.
Anders

Utloggad Göran Sundström

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 76
Kan man göra svensk flytande honung?
« Svar #11 skrivet: 24 dec 2003, 09:34 »
Så resonerar jag också. Jag vill inte vara med i någon förening som ägnar sig åt honungsfusk. Tyvärr har jag redan betalt avgiften men ska nu meddela SBR mitt utträde och begära slantarna i retur.
Kan man uppmana andra att göra likadant?
Göran Sundström
p.s. GOD JUL