Författare Ämne: Yngelrum  (läst 41886 gånger)

Utloggad Örjan Persson

  • Antal inlägg: 100
SV: Yngelrum
« Svar #15 skrivet: 18 jan 2008, 22:12 »
Det är väll självklart att det är en belastning eller handikapp om man så vill.
Att driva en yrkesbiodling med flera hundra samhällen på lågnormal.
När nästan alla hjälpmedel för slungning och avtäckning.
Är gjort för andra rammått än lågnormal.
Men när man som mig tänker ha 40-60 samhällen.
Så tror jag att det inte spelar så stor roll vad man har för rammått.
Men den dan man lägger av så måste det vara en fördel.
Att ha det vanligaste rammåttet för stordrift.
Det borde vara lättare att sälja bort kuporna då.


Örjan Persson

Micke

  • Gäst
SV: Yngelrum
« Svar #16 skrivet: 24 jan 2008, 11:06 »
Jag har för liten erfarenhet för att ge mig in i debatten om vissa lådstorlekars vara eller icke vara, men är det verkligen kringutrustningen som bör styra?

Jag menar att det verkar underligt att inte tillexempel använda lågnormal ;D bara för att utrustningen runt om inte är anpassad för det.

Tillexempel: Hade resten av världen haft LN och vi hade använt en annan "svensk standard" så förmodar jag att debatten hade varit densamma. Fast tvärtom-

Är det inte så att vi är för få som använder, tillexempel, LN och att efterfrågan är för liten? Detta i kombination med att det är få tillverkare av utrustning samt dålig flexibilitet bland de samma som skapar en "styrning" åt ett visst håll.

Således, är det lådor/ramar som styr utvecklingen eller maskintillverkarnas utrustning ???

Utloggad Peder Lilja

  • Antal inlägg: 796
    • kårstadhonung
SV: Yngelrum
« Svar #17 skrivet: 24 jan 2008, 11:22 »
Varje biodlare blir salig på sin, tro ;)

Och alla ramformat har sina fördelar och nackdelar, men jag tror att den största fördelen med att ha langstroth/dadant är för större biodlingar där just vikt på lådor och "smidig" utrustning är oerhört viktig.

Men precis som Örjan beskrev att upp till ca. 40-60 sh spelar det just ingen roll, men om man ska utöka vidare så bör en tankestund användas för att se för. resp. nackdelar med dom olika formaten.

Till stor del under utökning är det ekonomin som styr men se ett steg längre du ska orka lyfta lådorna också efter ett par år och du vill kanske se något annat än slungrummets väggar.

och det är så att vi får rätta oss en del till omvärldens tycke vad det gäller utrustning. åtminstonde om vi inte har guldbyxor för då kan vi ju göra som vi vill.

Peder

Utloggad Bo-Göran Nilsson

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 1 311
SV: Yngelrum
« Svar #18 skrivet: 01 apr 2008, 16:49 »
Det finns 2 vägar att gå i biodlandet.... göra allt för bina hur de än är.......eller ställa kvar på bina precis som du ställer krav på dig själv. Räkna arbetstid..materilåtgång.. och avkastning i förhållande till detta. Ja då tycker jag man jobbar som en yrkesman. Får jag inte ut en bra lön hur skall jag då kunna leva på det.  BGN.

Utloggad Jonas Lagander

  • Antal inlägg: 259
    • Vargalysters Blogg
SV: Yngelrum
« Svar #19 skrivet: 17 apr 2008, 15:31 »
Apropå dadant: 12 ramar krävs i yngelrummet för att det ska vara tillräckligt skriver ni. Kan inte det vara en fördel att ha 12ramar (eller kanske 13) i yngelrummet och 10ramar i skattlådorna. Utskärningen av drönarvax blir ju jätteenkelt då. Bara o låta någon av ramarna längst bak vara en byggram och voila... inte ett enda lådlyft! Ett enkelt avdelat tak till de extra ramarna är ju enkelt fixat. Är det någon som använder sig av detta?
en som går i motvind samlar aldrig damm!