Författare Ämne: HANTERING AV LJUNGHONUNG  (läst 11208 gånger)

Utloggad Örjan Persson

  • Antal inlägg: 100
HANTERING AV LJUNGHONUNG
« skrivet: 07 apr 2008, 09:57 »
Jag har planer på att vandra på ljungen till hösten.
Nu skulle jag vilja få lite tipps på hur man silar ljunghonung.
Och även tipps på bra hjälpmedel till detta.
Har en sjölies honungslossare och en självvändande slunga.
Så slungningen hoppas jag inte skall bli något stort problem.
Men silningen har man hört skall vara ett kapitel för sig.
Så jag hoppas någon vill dela med sig av sina erfarenheter här.

//Örjan
.
Örjan Persson

Utloggad Hans Hultén

  • Antal inlägg: 6
SV: HANTERING AV LJUNGHONUNG
« Svar #1 skrivet: 07 apr 2008, 13:34 »
Det finns inget bättre än en karusellseparator.
Sök på karusellseparator på Internet så kommer du till tillverkarens
hemsida.
Hans

Utloggad Per Henrik Magnusson

  • Antal inlägg: 47
SV: HANTERING AV LJUNGHONUNG
« Svar #2 skrivet: 24 feb 2010, 17:47 »
Blev det något ljungdrag och hur gick slungningen i så fall? /PH

Utloggad Örjan Persson

  • Antal inlägg: 100
SV: HANTERING AV LJUNGHONUNG
« Svar #3 skrivet: 04 mar 2010, 08:12 »
Fjol hade jag tillgång till en honungslossare. Då fick jag ingen ljunghonung.
I år fick jag 13 lådor ljunghonung på försöket men hade ingen honungslossare att tillgå.
Så slungningen var inte rolig. Så det mesta blev kvar i kakorna. Det blir till foder till våren/försommaren.
Så ingen mer ljungdrag för mig innan jag har en egen honungslossare.

Örjan Persson

Utloggad Edward Warburton

  • Antal inlägg: 413
  • Honung från Biodlarn i BÖNAN när björnen får välja
SV: HANTERING AV LJUNGHONUNG
« Svar #4 skrivet: 04 mar 2010, 13:50 »
Provade du att värme behandla dom innan ?                   
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

Utloggad Örjan Persson

  • Antal inlägg: 100
SV: HANTERING AV LJUNGHONUNG
« Svar #5 skrivet: 04 mar 2010, 14:44 »
Jag har nyutbyggda ramar mestadels.
Så med värme tyckte jag inte heller var alldeles lyckat.
Har nu köpt plastramar så det ska inte vara något problem framöver.
 
Örjan Persson

Utloggad Per Henrik Magnusson

  • Antal inlägg: 47
SV: HANTERING AV LJUNGHONUNG
« Svar #6 skrivet: 06 mar 2010, 22:21 »
Fick du några tips om silningen då?

Utloggad Örjan Persson

  • Antal inlägg: 100
SV: HANTERING AV LJUNGHONUNG
« Svar #7 skrivet: 14 mar 2010, 23:38 »
Nä inga direkta.Men värme löser nog det problemet.
Örjan Persson

Utloggad Thomas Rafstedt

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 693
SV: HANTERING AV LJUNGHONUNG
« Svar #8 skrivet: 15 mar 2010, 08:37 »
För er som är medlemmar i BF och får Gadden så plocka fram gamla nummer så finns i 2007 nr 6 och 2008 nr 1 beskrivning om problemen med ljunghonungshanteringen.
Thomas

Utloggad Björn Jacobson

  • Medlem i Biodlingsföretagarna
  • Antal inlägg: 1 500
SV: HANTERING AV LJUNGHONUNG
« Svar #9 skrivet: 15 mar 2010, 09:23 »
Det skall finnas en skiva med alla gamla Nr av Gadden. Mats Jedmo ?

Utloggad Jens Larsen

  • Antal inlägg: 767
    • Honungssigillet - sigilletiketter för din honung
SV: HANTERING AV LJUNGHONUNG
« Svar #10 skrivet: 15 mar 2010, 09:31 »
Nä, värme gör det värre. Honungen är geleaktig och blir inte mer flytande av värme, vaxet däremot blir mjukt och ger sig. Settermansgaffeln är förvånansvärt effektiv om man inte har en honungslossare, stick gaffeln i 45-60 graders lutning för att punktera cellerna från sidan.

Punktera eller lossa och slunga kallt, länge och hårt. Plastramar är att föredra, som alltid.

Utloggad Edward Warburton

  • Antal inlägg: 413
  • Honung från Biodlarn i BÖNAN när björnen får välja
SV: HANTERING AV LJUNGHONUNG
« Svar #11 skrivet: 15 mar 2010, 12:26 »
  Settermansgaffeln är förvånansvärt effektiv om man inte har en honungslossare, stick gaffeln i 45-60 graders lutning för att punktera cellerna från sidan.

Hej Jens blev lite nyfiken på Settermansgaffeln. Försökte hitta på www. utan att lyckas här du någon bild eller länk ?                                  mvh edward  :P
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

Utloggad Curt Augustsson

  • Antal inlägg: 96
SV: HANTERING AV LJUNGHONUNG
« Svar #12 skrivet: 15 mar 2010, 16:00 »

Hej Jens blev lite nyfiken på Settermansgaffeln. Försökte hitta på www. utan att lyckas här du någon bild eller länk ?                                  mvh edward  :P
[/quote]

Här en bild på honungskam modell Settman

Utloggad Edward Warburton

  • Antal inlägg: 413
  • Honung från Biodlarn i BÖNAN när björnen får välja
SV: HANTERING AV LJUNGHONUNG
« Svar #13 skrivet: 15 mar 2010, 17:54 »
:) Man tackar !  :)      8) Snygg boskapsmärke på skaften.  8)    mvh edward  :P
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

Utloggad Örjan Persson

  • Antal inlägg: 100
SV: HANTERING AV LJUNGHONUNG
« Svar #14 skrivet: 15 mar 2010, 18:55 »
Nä, värme gör det värre. Honungen är geleaktig och blir inte mer flytande av värme, vaxet däremot blir mjukt och ger sig. Settermansgaffeln är förvånansvärt effektiv om man inte har en honungslossare, stick gaffeln i 45-60 graders lutning för att punktera cellerna från sidan.

Punktera eller lossa och slunga kallt, länge och hårt. Plastramar är att föredra, som alltid.
Det jag menade med värme var efter slungningen. Pumpade från slunga till värmetank. Värmde till ca 35 grader. rörde om och silade. Tyckte det fungerade hyfsat. Men nu var det en väldigt liten mängd ljunghonung som jag körde på. Så det kanske blir problem med en större mängd.
Jag testade med honungskam.Missade att man skulle ta cellen från sidan. Var väll därför som den fungerade dåligt för mig.

Örjan Persson